Το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ – Courier που βρίσκεται στην περιοχή του Κρυονερίου Αττικής, επισκέφτηκαν οι μαθητές του ομίλου Πληροφορικής «Mobile Apps & Robotics Education» τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Πρόκειται για το πρώτο ρομποτικό σύστημα της κατηγορίας του στην Ευρώπη (αντίστοιχα συστήματα λειτουργούν μόνο στην Κίνα και στην Αμερική), το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαχείριση των αντικειμένων με υπέρ-υψηλή ταχύτητα και ασφάλεια, αναβαθμίζοντας δραστικά τη δυναμικότητα και την ταχύτητα στη διαλογή και, κατά συνέπεια, στις παραδόσεις.

 Η διαλογή των αντικειμένων με τη χρήση των 55 mini robots, δίνει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 3.000 αντικειμένων την ώρα, ενώ μέχρι το 2022, θα προστεθεί νέα μονάδα ρομποτικής διαλογής με συνολικά 125 robots. H αναβάθμιση θα προσφέρει δυνατότητα διαχείρισης 165.000 αντικειμένων την ημέρα, υπερπενταπλασιάζοντας τη συνολική ικανότητα διαχείρισης και παρέχοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνατότητα για παράδοση στον πελάτη ακόμα και την ίδια μέρα.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις,  ενημερώθηκαν για την λειτουργία του ρομποτικού συστήματος και έπειτα συμμετείχαν στη διαδικασία διαλογής ως εξής:

  • Χωρισμένοι σε ομάδες στις 4 πύλες εισόδου, οι μαθητές τροφοδοτούν τα robots  με πακέτα.
  • Τα robots ελέγχουν το βάρος των αντικειμένων και η κάμερα που είναι τοποθετημένη πάνω από κάθε πύλη, «σκανάρει» το barcode του αντικειμένου  και εντοπίζει τον Ταχυδρομικό Κώδικα.
  • Ταυτόχρονα στέλνει τα δεδομένα (βάρος και Τ.Κ.) σε έναν server για την τιμολόγηση του αντικειμένου.
  • Το robot μεταφέρει το αντικείμενο στην αντίστοιχη θέση εξόδου (Τ.Κ. Προορισμού).
  • Τέλος, επιστρέφει στην κοντινότερη πύλη ή  σε αυτή που έχει ταχύτερο ρυθμό διακίνησης.

Όταν το επίπεδο της μπαταρίας του robot πέσει κάτω από  το 70%, είναι προγραμματισμένα να πάνε για φόρτιση. Η φόρτιση διαρκεί 5 λεπτά και δίνει αυτονομία 4 ωρών λειτουργίας.  Επίσης χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων για την αποφυγή σύγκρουσης.

Η μαγνητική επιφάνεια που κινούνται τα robots και η ασύρματη σύνδεση με τον server, εξασφαλίζουν την κίνησή τους στον χώρο με ακρίβεια, χωρίς περιθώρια λάθους. Ωστόσο, αν ένα αντικείμενο πέσει από το robot στην επιφάνεια που κινούνται, αυτόματα σταματάει η λειτουργία όλου του συστήματος για λόγους ασφάλειας.

Ευχαριστούμε την κα Μιχαλακοπούλου, την κα Λαζαρίδου και τον κ. Κορναράκη για την ενημέρωση, την ξενάγηση και τα υπέροχα δώρα που μας χάρισαν.

Γιώργος Τσάλλας – Αποστολία Μαγγίνα

Όμιλος Πληροφορικής «Mobile Apps & Robotics Education»