Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, τα μέλη του Ομίλου Πληροφορικής “Mobile Apps & Robotics Education”, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Η υποδοχή ήταν θερμή από τον Κοσμήτορα του τμήματος, καθηγητή κ. Καμαλάκη, τον Αναπληρωτή καθηγητή κ. Τσερπέ και τη γραμματεία του τμήματος που προσέφερε σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς αναμνηστικά δώρα.
Στη πρώτη διάλεξη, ο κος Τσερπές παρουσίασε τη φυσιογνωμία του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεματικής, τις σύγχρονες υποδομές , τα ερευνητικά αντικείμενα που μελετούν και τις επαγγελματικές και ερευνητικές προοπτικές των αποφοίτων. Έπειτα, με την καθοδήγησή του, οι μαθητές ανέπτυξαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιώντας το Android Studio (ένα ολοκληρωμένο προγραμματιστικό περιβάλλον για ανάπτυξη εφαρμογών στην πλατφόρμα Android), γράφοντας κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού Java.
Στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης παρουσιάστηκε, από την ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή κου Βαρλάμη, βραβευμένες ρομποτικές κατασκευές που αναπτύχθηκαν με Raspberry Pi και χρήση 3D Printer, όπως τη ρομποτική διάταξη το robot proteas, ενώ υπογραμμίστηκε η αξία επένδυσης στις ανοικτές τεχνολογίες για την υποστήριξη της εκπαίδευσης STE(A)M.
Επίσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά το εκπαιδευτικό ρομπότ Ανοικτού Κώδικα και Σχεδίων Fossbot, το οποίο έχει σχεδιάσει η ερευνητική ομάδα του κου Βαρλάμη σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ . Όλα τα 3D σχέδια και ο κώδικας για τη λειτουργία του ρομπότ είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο GitHub της ΕΕΛΛΑΚ και επιτρέπουν στον καθένα να τα κατεβάσει, να τυπώσει το ρομπότ, να συναρμολογήσει τα ηλεκτρονικά του τμήματα, να εγκαταστήσει το λογισμικό λειτουργίας του αλλά και να το βελτιώσει.
Τα εκπαιδευτικά ρομπότ θα διατεθούν σε σχολεία και έπειτα από σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ρομπότ συνοδεύεται επίσης με λογισμικό -προσομοιωτή.
Το σχολείο μας έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και αναμένουμε να το δοκιμάσουμε.
Τέλος, οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου, στα εργαστήρια, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, το γραφείο εργασίας των ερευνητών και να απολαύσουν το διάλειμμά τους στο φοιτητικό εστιατόριο.
Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τον χώρο του πανεπιστημίου, ώστε να ανακαλύψουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της Εκπαιδευτικής ρομποτικής και της ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα που μελετάμε τα δύο τελευταία χρόνια στον όμιλο Πληροφορικής “Mobile Apps & Robotics Education”.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσερπέ και τον κ. Βαρλάμη που αποδέχτηκαν το αίτημά μας για την επίσκεψη, και την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύχθηκε.
Οι συντονιστές του Ομίλου Πληροφορικής
Αποστολία Μαγγίνα – Γιώργος Τσάλλας