Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, οι μαθητές του Τμήματος Β5 του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία έρευνας. Στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών , υπό την καθοδήγηση της Φιλολόγου Γεωργίας Πανταζή, συμμετείχαν δυναμικά στο παγκοσμίου βεληνεκούς εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το  Αμερικανικό Κέντρο « Robert F. Kennedy Human Rights».Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αποσκοπεί, μελετώντας δράσεις αξιοθαύμαστων ανθρώπων-υπερασπιστών της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας ,να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινότητά τους αναγνωρίζοντας και αντιδρώντας σε κάθε μορφή παραβίασής τους.

 Με αφορμή  την Ομιλία  του Γ. Σεφέρη στην Στοκχόλμη(1963-τελετή απονομής Νόμπελ Λογοτεχνίας), για τη μοναδική σχέση μεταξύ Ελληνικής Γλώσσας, Δικαιοσύνης και Ανθρωπιάς ,οι μαθητές μας αναζήτησαν στο αριστουργηματικό έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή τον τρόπο με τον οποίο η Γλώσσα λειτουργεί  διαχρονικά  ως μέσο υπεράσπισης ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση του βασιλιά Κρέοντα, που προσπαθεί αυταρχικά να επιβάλει τον Νόμο της Εξουσίας του και της Αντιγόνης, που υπερασπίζεται με πάθος τον Θεϊκό Νόμο της ηθικής συνείδησης, μελέτησαν  και συγκέντρωσαν σε επίπεδο μορφής και περιεχομένου τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού, ηθικού και δίκαιου λόγου της Ηρωίδας και τα αντιπαρέβαλαν με τον αυταρχικό και δογματικό  λόγο του Βασιλιά. Απώτερος σκοπός της δράσης ήταν   να αναπτύξουν κριτική σκέψη κατά την αναζήτηση των γνωρισμάτων του προπαγανδιστικού λόγου στην πολυτάραχη εποχή μας ώστε να τον αποφεύγουν και να  ασκηθούν  στη διαχρονικότητα των ανθρωπιστικών μηνυμάτων του λόγου της Παιδείας ώστε να τον υιοθετούν.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη συνεργασία και την  ευκαιρία  να ενταχθούμε κι εμείς δυναμικά στην ομάδα χιλιάδων μαθητών και μαθητριών από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιοποιώντας τη δύναμη της Γνώσης.