Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, οι μαθητές του Τμήματος Β5 του Σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία έρευνας. Στα πλαίσια του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών , υπό την καθοδήγηση της Φιλολόγου Γεωργίας Πανταζή, συμμετείχαν δυναμικά στο παγκοσμίου βεληνεκούς εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Αμερικανικό Κέντρο « Robert F. Kennedy Human Rights».Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αποσκοπεί, μελετώντας δράσεις αξιοθαύμαστων ανθρώπων-υπερασπιστών της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας ,να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να εφαρμόσουν τα διδάγματα αυτά στην καθημερινότητά τους αναγνωρίζοντας και αντιδρώντας σε κάθε μορφή παραβίασής τους.
Με αφορμή την Ομιλία του Γ. Σεφέρη στην Στοκχόλμη(1963-τελετή απονομής Νόμπελ Λογοτεχνίας), για τη μοναδική σχέση μεταξύ Ελληνικής Γλώσσας, Δικαιοσύνης και Ανθρωπιάς ,οι μαθητές μας αναζήτησαν στο αριστουργηματικό έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή τον τρόπο με τον οποίο η Γλώσσα λειτουργεί διαχρονικά ως μέσο υπεράσπισης ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση του βασιλιά Κρέοντα, που προσπαθεί αυταρχικά να επιβάλει τον Νόμο της Εξουσίας και της Αντιγόνης, που υπερασπίζεται με πάθος τον Θεϊκό Νόμο της Ηθικής Συνείδησης, μελέτησαν και συγκέντρωσαν σε επίπεδο μορφής και περιεχομένου τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού, ηθικού και δίκαιου λόγου της Ηρωίδας και τα αντιπαρέβαλαν με τον αυταρχικό και δογματικό λόγο του Βασιλιά. Απώτερος σκοπός της δράσης ήταν να αναπτύξουν κριτική σκέψη κατά την αναζήτηση των γνωρισμάτων του προπαγανδιστικού λόγου στην πολυτάραχη εποχή μας ώστε να τον αποφεύγουν και να ασκηθούν στη διαχρονικότητα των ανθρωπιστικών μηνυμάτων του λόγου της Παιδείας ώστε να τον υιοθετούν.
Η εργασία μας υπεβλήθη προς αξιολόγηση στην έγκριτη επιτροπή του εκπαιδευτικού προγράμματος ,μέλη της οποίας αποτελούν οι πρυτάνεις Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ και Αθανάσιος –Μελέτιος Δημόπουλος,ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ,μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Κατάφερε να ξεχωρίσει μεταξύ όλων των άλλων συμμετοχών .αποσπώντας το μοναδικό προνόμιο της μόνιμης ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη Έτσι ,το 1ο ΛΥΚΕΙΟ εντάσσεται πλέον στους μόνιμους συνεργάτες του Ιδρύματος, μια ομάδα στην οποία ήδη ανήκουν 100 Έλληνες εκπαιδευτικοί και επιλεγμένα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που απέσπασαν αυτή την ύψιστη διάκριση .Κυρίως όμως,με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μας κατάφεραν να αποτελέσουν μέλη μιας παγκόσμιας αλυσίδας χιλιάδων μαθητών και μαθητριών από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που αγωνίζονται καθημερινά με δυναμισμό και ευαισθησία για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αξιοποιώντας τη δύναμη της Γνώσης. Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά λοιπόν, σας ανακοινώνουμε το σύνδεσμο στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε για να μελετήσετε το έργο μας.
https://mvvfoundation.gr/el/ltase-sxoleia/#1688020834459-553b7051-5a8d