Ο Όμιλος Αρχειακής Έρευνας του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Χαλκίδας κατά το σχολικό έτος 2023-2024 έσκυψε με πολύ σεβασμό και φιλοπερίεργη διάθεση στα αρχεία του σχολείου και ειδικά στα Βιβλία Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων του προγονικού σχολείου του σημερινού, του διαστήματος 1907-1937 και ο καρπός των εργασιών του ήταν το βιβλίο « Αταξίες μαθητών. Μέσα από τις Πράξεις των Συλλόγων Διδασκόντων του Γυμνασίου Χαλκίδας. 1907-1937» [ISBN: 978-618-87534-0-2].
Στον Όμιλο συμμετείχαν δεκαοχτώ μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης και συντονιζόταν από τη φιλόλογο και Δ/ντρια του σχολείου κα Μαρία Ματθαίου και τη θεολόγο κα Ελένη Κότσαρη.
Ο Όμιλος καταπιάστηκε με την μελέτη αυτών των Αρχείων, με εστίαση στην καταγραφή και τον σχολιασμό των εγγραφών που αφορούσαν σκανταλιές (ως και σοβαρά παραπτώματα) των μαθητών της εποχής εκείνης, των αρχών του 20ου αιώνα, και τα παιδαγωγικά, πειθαρχικά μέτρα που λάμβαναν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για να τα περιορίσουν. Οι νεόκοποι φιλόδοξοι ερευνητές μας έπιασαν στα χέρια τους επίσημα έγγραφα, βιβλία που έχουν οριστεί να διατηρούνται «εις το διηνεκές», αρχεία με ζωή λίγο περισσότερο από έναν αιώνα!
Οι μικροί «κουτσομπόληδες» – έτσι αυτοσαρκαστικά κι εύστοχα συνάμα αποκαλέσαμε την ομάδα μας – έπρεπε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Εδώ βρήκαμε τον ισχυρό σύμμαχο στο πρόγραμμα «Το ταξίδι της γραφής» του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, όπου μας καλοδέχτηκε «σα να γνωριζόμαστε από πάντα» η ψυχή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του κα Ιωάννα Κλιάρη. Η πρόθεσή να αξιοποιήσουμε το αρχειακό υλικό του σχολείου μας και να εγκαινιάσουμε μια εκδοτική παράδοση (γιατί όχι;), έπαιρνε άλλο βάθος και ποιότητα.
Η ενασχόληση με την ιστορία της γραφής, τα υλικά της, την εξέλιξη της μεγαλογράμματης ελληνικής γραφής στη μικρογράμματη των βυζαντινών χειρογράφων και στην προσωπική γραφή των νεότερων χρόνων με τους κανόνες καλλιγραφίας, τα εικονογραφημένα χειρόγραφα, τα υδατόσημα, τα μοναστηριακά κέντρα με τους ταγμένους σε διακόνημα καλλιτέχνες αντιγραφείς, οι κώδικες, η στάχωση και η συντήρηση των χειρογράφων ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, στο οποίο μας ενέπλεξε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα του ΠΙΠΜ. Η περιπλάνηση στο ταξίδι της γραφής, των χειρογράφων και των βιβλίων βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των αντικειμένων, το πόσο σημαντικό ήταν να είναι προσεκτικοί όσο θα μελετούσαν τα πέντε Βιβλία Πράξεων, που είχαμε στη διάθεσή μας. Επίσης να καταλάβουν πόσο τυχεροί και προνομιούχοι ήταν. Δεν το λες και λίγο να μπορέσεις να …κρυφοκοιτάξεις στο παρελθόν και να μπεις στον κόσμο «συμμαθητών»!
Με την έκδοση αυτή, για την οποία οφείλουμε πολλές και θερμές ευχαριστίες για την έντυπη μορφή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και ειδικά στον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Κελαϊδίτη Γιώργο, και για την επανεκτύπωσή του στον ΟΛΝΕ και τον κ. Μανιάτη Χαράλαμπο, σας καλούμε να γίνεται μέρος εκείνου του μαθητικού κόσμου, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της ιστορία μας.
Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την δρ. φιλολογίας και συγγραφέα Παπαγεωργοπούλου Σούλα το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, 19:00 μμ, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ενώ είχε προηγηθεί η παρουσίασή του στους μαθητές του σχολείου κατά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.
Η κα Παπαγεωργοπούλου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη ανταπόκρισή της στην παράκλησή μας να κάνει την παρουσίαση του βιβλίου, επεσήμανε ότι αν και δεν είναι συνηθισμένο γεγονός ένα σχολείο να προχωρά στην έκδοση βιβλίου, το συγκεκριμένο σχολείο ως Πρότυπο επιδεικνύει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα. Και ότι ως «Ένα βιβλίο γραμμένο από μαθητές είναι διαφορετικό˙ έχει άλλη δροσιά, άλλη αντιμετώπιση των πραγμάτων… Και αυτό φαίνεται αμέσως μόλις έρθει στα χέρια σου.».
ΑΤΑΞΙΕΣ-ΜΑΘΗΤΩΝ-το-βιβλίο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-1-ΓΕΛ-Χαλκίδας_3-5-2025












