Την Παρασκευή 8/3/2024 οι μαθητές της Β τάξης , θετικού προσανατολισμού, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα διδασκαλία με θέμα ΄΄ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΚΑΙ HILBERT΄΄ μαθαίνοντας την ιστορική εξέλιξη της γεωμετρίας, από τον Σύμβουλο Μαθηματικών Ν. Ευβοιας κ. Αντωνόπουλο Παναγιώτη .Οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είδαν την ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ με μία διαφορετική ματιά . Έμαθαν ότι το πρώτο ολοκληρωµένο αξιωµατικό σύστηµα παρουσιάζεται περίπου το 300 π.Χ. από τον Ευκλείδη. Στο έργο του, µε τον τίτλο ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ο Ευκλείδης, παρουσιάζει όλη τη µαθηµατική γνώση της εποχής του µε µια αξιωµατική δοµή. Για πρώτη ϕορά στην ιστορία, η γνώση και ειδικότερα τα µαθηµατικά, ϑεµελιώνονται συγκροτηµένα µε έναν αξιωµατικό/παραγωγικό τρόπο, µε αξιώµατα (προτάσεις που δεν αποδεικνύονται), ορισµούς και προτάσεις/θεωρήµατα που αποδεικνύονται µε λογικούς συλλογισµούς.
Στο πέρασµα των αιώνων, από τους µετέπειτα σχολιαστές των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, αρκετές ατέλειες των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ διορθώθηκαν, πολλά κενά καλύφθηκαν, κάποιες ασάφειες διευκρινίστηκαν. ΄Ολες οι προσπάθειες αποσκοπούσαν στη ϐελτίωση του αξιωµατικού συστήµατος των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ του Ευκλείδη και την αποφυγή της εποπτείας ως µέσο απόδειξης των ιδιοτήτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός μαθηματικός Hilbert ξεκίνησε από τρεις πρωταρχικές γεωµετρικές έννοιες (σηµείο, ευθεία επίπεδο) και όρισει τις µεταξύ τους σχέσεις µέσω των αξιωµάτων. Τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές ορίζονται αυστηρά και µόνο µέσω των αξιωµάτων και ο µαθηµατικός δε ϑα έπρεπε να κάνει καµία χρήση της γεωµετρικής εµπειρίας και της διαίσϑησης.
Σκοπός της αξιωµατικής ϑεµελίωσής του ήταν να ξεκινάει από ένα σύνολο απλών αξιωµάτων και από αυτά να συνάγονται τα σηµαντικότερα γεωµετρικά ϑεωρήµατ