Από την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στην κεντρική είσοδο του 1ου Προτύπου ΓΕΛ Χαλκίδας, στέκεται επιβλητική η πρώτη έξυπνη ψηφιακή πινακίδα που τοποθετήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς κο Θεοφάνη Σπανό , ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της έμπρακτης στήριξης του Δήμου Χαλκιδέων στο έργο του Ομίλου Ιστορίας του σχολείου μας. Η ψηφιακή αυτή πινακίδα, μέσω της σάρωσης ,δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων που συγκέντρωσε ο Όμιλος Ιστορίας του σχολείου. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει σχετικές πληροφορίες από το Βιβλίο  του Ομίλου ,ένα πολυσέλιδο πόνημα όπου η φιλόλογος Γεωργία Πανταζή συγκεντρώνει τα πορίσματα της έρευνας του  Ομίλου συμπληρώνοντάς τα με τα αποτελέσματα της προσωπικής της μελέτης όπως αυτά καταγράφονται στο βιβλίο της «Στα χνάρια της Λαμψάκου»(2009) .

Επίσης , ο χρήστης της συγκεκριμένης εφαρμογής, έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στο ψηφιακό μουσείο κειμηλίων από τη Μικρασία τα οποία συγκέντρωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία ο Όμιλος και επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι-συντονίστριες της δράσης Γεωργία Πανταζή και Ελπίδα Μότσια και την έμπρακτη συμβολή της Διευθύντριας του σχολείου κας Ματθαίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου: «είναι ένα υβριδικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να επεκταθεί ως δράση σε άλλα σχολεία και γειτονιές που εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες ,προσφέροντας έτσι στον κάτοικο ή τον επισκέπτη της πόλης μια διαδρομή στη ζωντανή ιστορία της». Ως Όμιλος, εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στον κο Θεοφάνη Σπανό που στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας!

Αφιερώνουμε το έργο μας σε όλους εκείνους τους ήρωες-πρόσφυγες της Μικρασιατικής τραγωδίας που κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόνο τους σε δημιουργία αποτελώντας πρότυπα θάρρους και αγωνιστικότητας για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά που τόσο πολύ το χρειάζεται στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση το ταξίδι ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας με στόχο η πόλη μας να γεμίσει με ανάλογες έξυπνες ψηφιακές πινακίδες αποτυπώνοντας στο παρόν τα πλούσια διδάγματα της ιστορικής μνήμης, με την υπόσχεση ότι: ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ!!!