Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελευσίνα

“Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα” πήγαμε διδακτική επίσκεψη με τα παιδιά μας της Α τάξης στις 11 Οκτωβρίου 2023.Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας  σε αποζημιώνει, έστω κι αν δεν στέκονται όρθια τα κτίσματα.Χώρος μυστηριακός, ιερός, αφιερωμένος στη θεά Δήμητρα και στην βασική ανάγκη του ανθρώπου, την τροφή.Νιώθεις την ενέργεια του τόπου. Είχε προηγηθεί προετοιμασία της επίσκεψης στις τάξεις, συζητώντας τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης,  διαβάζοντας για τα Ελευσίνια Μυστήρια , βλέποντας ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο με αναπαραστάσεις των οικοδομημάτων.

Η Ελευσίνα φέτος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Κι αυτό, που συνδέεται με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, ήταν επίσης στα ενδιαφέροντά μας.Έτσι εκπρόσωπος του οργανισμού Πολ.Πρωτ. της Ελευσίνας μας υποδέχτηκε στο χώρο του Παλιού Ελαιουργείου, μας κατατόπισε για τη σημασία του να είναι η πόλη πολιτιστική πρωτεύουσα, για τις δράσεις που γίνονται, αλλά και τα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον από τις βιομηχανίες και τα πλοία που σαπίζουν στη θάλασσά της.Μια ομάδα ξεναγήθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση Ελευσίς,  mon amour.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Athens Science Festival 2023

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του σχολείου μας στο Athens Science Festival, τη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στο Γκάζι, στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψη, παρακολουθήσαμε ομιλία από τον κο Ι. Μπαζιώτη, αναπληρωτή καθηγητή Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ για την επιστημονική αποστολή συλλογής μετεωριτών στην Ανταρκτική, που συμμετείχε και ο ίδιος. Μας μίλησε για τον επιστημονικό σκοπό της αποστολής, για τις πληροφορίες που συλλέγουμε από την ανάλυση των μετεωριτών και μας έδειξε κομμάτια μετεωριτών που έπεσαν στη γη. Μετά περιηγηθήκαμε στους χώρους του Φεστιβάλ, όπου είδαμε πειράματα, φυσικής, χημείας, βιολογίας και ρομποτικής που παρουσίαζαν διάφορα σχολεία και οργανισμοί σε ειδικά περίπτερα.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν στη πράξη πως εφαρμόζονται οι γνώσεις των θετικών μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο και να καταλάβουν τη σπουδαιότητά τους στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της δράσης του σχολείου μας «θετικές επιστήμες». Τη παρακολούθησαν 172 μαθητές της Β και της Γ λυκείου και 10 καθηγητές.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στις “Αόρατες Διαδρομές” της Σχεδίας και στο Αρχείο της ΕΤΕ

Την ίδια μέρα το τμήμα της Γοικονομίας-πληροφορικής ακολούθησε τις Αόρατες Διαδρομές με οδηγό τους ανθρώπους του περιοδικού δρόμου “Σχεδία”. Διαδρομές, όπου ανακαλύπτεις την αθέατη πλευρά της μεγαλούπολης, με τις δομές φροντίδας συν-ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Ένα μάθημα ανθρωπιάς και ελπίδας. Οι μαθητές του Γ΄ανθρωπιστικών σπουδών επισκέφτηκε το Ιστορικό Αρχείο της εθνικής Τράπεζας, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους και το μουσείο, ενώ έμαθαν τι είναι “αρχείο” και πώς προσεγγίζεται μια ιστορική πηγή .