Τα Χριστούγεννα στο σχολείο μας άρχισαν με τον στολισμό ενός διαφορετικού χριστουγεννιάτικου δέντρου, του δέντρου των Ευχών με τους ήλιους του “Αλέξανδρου”. Τα τμήματα μοιράστηκαν τους ήλιους, που ήταν δωρεά της μαμάς Ματίνας, έγραψαν τις ευχές τους και τους τοποθέτησαν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που ήταν δέντρο ελπίδας και αγάπης.

Συνεχίστηκαν με τις προετοιμασίες του παζαριού μας με δημιουργίες των μαθητών μας: κηραλοιφές από τον Όμιλο της Εγκληματολογίας (συντονίστρια: Μπολανάκη Ε.), χριστουγεννιάτικα στολίδια με 3D Printer σε διάφορα χρώματα από τον Όμιλο Πληροφορικής και την ομάδα KOP(συντονιστής: Τσάλλας Γ.), γλυκίσματα- μπισκοτόσπιτα από τους εθελοντές (της ομάδας της κας Μπούρου, όπου συνέδραμε και η παλιά μας συνάδελφος κα Μητάκη).

Και στις 22 Δεκεμβρίου , Παρασκευή πρωί, ξεδιπλώθηκε η δράση μας “Γεύσεις χριστουγεννιάτικων Ημερών”, που χρόνια την έχουμε καθιερώσει στο σχολείο μας, για να αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο αυτή η τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές και να δίνεται το ερέθισμα για μια διαφορετική βίωση των άγιων αυτών ημερών. Ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο του πρώτου τρίωρου έγινε από τις εκπαιδευτικούς Κότσαρη Ελ, Καλούση Κων., Ζευγολάτη Ιω., Λιάσκου Κατερ, Ζαχαριάδου Σουζ., Ματθαίου Μαρ. Περιείχε

1η ώρα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ=> Εξήγηση της εικόνας της Γεννήσεως-Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων- συζήτηση

2η ώρα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ=> Ακρόαση/ Ανάγνωση του διηγήματος  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Στης Κοκκώνας το σπίτι. Το κείμενο έδινε αφορμή να συζητηθούν εθίματα όπως τα κάλαντα, για την παλιότερη κοινωνία με τις μεταφυσικές της πίστεις κλπ

3η ώρα:  ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ=>

                α/ Το άστρο των Χριστουγέννων

                β/ παρουσίαση σε ppt εθίμων από την Εύβοια και την άλλη Ελλάδα( εργασία του μαθητή της Α΄τάξης Νέστορα Βαρυτιμίδη)

Παράλληλα ο Όμιλος Θεάτρου (συντονίστριες: Ζαχαριάδου Σουζ- Λιάσκου Κατ) παρουσίασε δρώμενο με τραγούδια και ευχές Χριστουγέννων σε όλα τα τμήματα. Το δρώμενο στηρίχτηκε στην υπόθεση “Τι θα ευχόμουν να ήμουν τα Χριστούγεννα”, και οι μαθητές έδωσαν ευφάνταστες απαντήσεις, που απέπνεαν τρυφεράδα ψυχής.

Τέλος έγινε η χριστουγεννιάτικη συναυλία από την Λέσχη Μουσικής ( συντονισμός-διδασκαλία: Μπολανάκη Ευγ)με ξένα και ελληνικά τραγούδια των ημερών. Παρά τις δυσκολίες από την έλλειψη κατάλληλου χώρου( στερούμεθα αμφιθεάτρου) οι μαθητές παρακολούθησαν στην πλειοψηφία τους τη συναυλία, καταχειροκροτώντας τους συμμαθητές τους. Την ίδια ώρα προσφέρονταν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες που ζυμώθηκαν στη Βιβλιοθήκη από ομάδα εθελοντών μαθητών (επίβλεψη: Μπούρου Ζ) και ψήθηκαν στο κυλικείο μας, ενώ ολοκληρωνόταν το “κέντημα” του Χριστόψωμου(επιμέλεια: Καλούση Κ). Καθόλη τη διάρκεια του πρωινού οι μαθητές επισκέπτονταν το παζάρι για το μικροδωράκια τους.

Οι “Γεύσεις Ημερών” , που κάθε χρόνο αποκτούν διαφορετική εστίαση (π.χ. πέρυσι υπήρχε αφιέρωμα στον πολιτισμό του κρασιού και την ασφαλή οδήγηση, μέρος του τριπτύχου Οίνος- σίτος- έλαιον), ελπίζουμε να αφήνουν μια γλυκειά επίγευση στους μαθητές μας! Σίγουρα η πολύπτυχη δράση που αναπτύχθηκε παραμονές Χριστουγέννων στο σχολείο μας, μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε συμμετέχοντας, να αναπτύξουμε δεξιότητες , να ικανοποιήσουμε όλες τις αισθήσεις, να νιώσουμε -ως οικογένεια- Χριστούγεννα!