Στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας της Β ΄ Λυκείου οι μαθητές των τμημάτων Β1, Β2, Β4 και Β5, μελετώντας την ιστορική περίοδο της Λατινοκρατίας/Φραγκοκρατίας στα εδάφη της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, παρακολούθησαν την παρουσίαση με θέμα «Το Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης» από τον εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Μπατσιόλα και συζήτησαν διάφορες πτυχές του ζητήματος. Η δράση ήταν πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Αθανασίας Ζήκου και Παναγιώτας Λίτσα.

Η παρουσίαση αφορούσε στην περίοδο της Λατινοκρατίας στον ελλαδικό χώρο, στην ίδρυση των λατινικών και ελληνικών κρατιδίων στα εδάφη της πρώην Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στην πολιτική, κοινωνική και εκκλησιαστική οργάνωση των κρατών. Ως μελέτη περίπτωσης εξετάστηκε το Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης (1204-1224). Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν και τα πρώτα χρόνια της λατινοκρατίας και βενετοκρατίας στην Εύβοια, ενώ μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους μαθητές.

Ο Κωνσταντίνος Μπατσιόλας υπηρετεί ως θεολόγος στο 1ο Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας, ως ιστορικός έχει εξειδικευτεί επιστημονικά στην περίοδο της Λατινοκρατίας και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Λατινοκρατία στη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2019).

Κωνσταντίνος Μπατσιόλας

Αθανασία Ζήκου

Παναγιώτα Λίτσα