Ο Όμιλος Ιστορίας του Σχολείου μας, έδωσε  ιδιαίτερα δυναμικό παρόν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία κατά το τριήμερο 27-29 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας  με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη διδακτική προσέγγισή της στο σύγχρονο σχολείο.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας, οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας και η ΕΛΜΕ Ευβοίας ενώ υποστηρίχτηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τον ΟΠΑΣΤΕ και τον Δήμο Χαλκιδέων. Το Σχολείο μας είχε την τιμή και τη χαρά να είναι το  μοναδικό Λύκειο της Εύβοιας  που ανήκε στις συνδιοργανώτριες σχολικές μονάδες και μάλιστα συμμετείχε σε αυτό με δύο εισηγήσεις  όπου παρουσιάστηκε η πλούσια δράση του Ομίλου Ιστορίας.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε στις 27/1 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα  η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Ελένη Μπενιάτα

Υπολογίζεται ότι πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν την τελετή έναρξης και τις εργασίες του Συνεδρίου, με εισηγητές/τριες που ήρθαν στη Χαλκίδα απ’ όλες τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ,της Αττικής αλλά και από τη Φλώρινα, τη Λήμνο, την Κέρκυρα, τα Τρίκαλα και τον Βόλο! Πανεπιστημιακοί από τα κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας εισηγήθηκαν σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου  ενώ  πολύ μεγάλος ήταν ο αριθμός των  εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών  που συνέρρευσαν στους χώρους του Συνεδρίου για να το παρακολουθήσουν.

 Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη  Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ,καλεσμένος από την Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Ελένη Μπενιάτα, παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης  του Συνεδρίου απευθύνοντας  χαιρετισμό . Μάλιστα ,την επόμενη ημέρα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Ο ρόλος της πίστης στη ζωή των προσφύγων – Μεταφορά ιερού λειψάνου Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου από το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας». Τη  δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου,  τον κύκλο των εισηγήσεων στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, έκλεισε η φιλόλογος και υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Ομίλου Ιστορίας του Λυκείου μας κ. Γεωργία Πανταζή , παρουσιάζοντας  ένα ιδιαίτερα  πρωτότυπο(όπως χαρακτηρίστηκε)  Σχέδιο Διδασκαλίας  που εφαρμόστηκε από τα μέλη του Ομίλου μας κατά το 1ο τετράμηνο της φετινής σχολικής  χρονιάς ,σχετικά με την προσέγγιση της  Μικρασιατικής Καταστροφής από τον ελληνικό κινηματογράφο .

 Η  τρίτη ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με μία ακόμα εισήγηση εκ μέρους του Λυκείου μας από  τη φιλόλογο και Διευθύντρια του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδας κ. Μαρία Ματθαίου, η οποία  παρουσίασε  τα αποτελέσματα της περσινής ερευνητικής δράσης του Ομίλου  Ιστορίας  σχετικά με  τη δημιουργία  ψηφιακού αποθετηρίου  κειμηλίων και τοποσήμων.  Μάλιστα τόνισε ότι « όλες οι εισηγήσεις που έγιναν ,πιστοποίησαν για άλλη μια φορά την ποιοτική  δουλειά που γίνεται στα σχολεία, το μεράκι των εκπαιδευτικών και ότι οι μαθητές μας μαθαίνουν καλύτερα με μεθόδους που τους εμπλέκουν στην έρευνα και τους ζητούν να γίνουν δημιουργικοί».

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με ομιλίες  κορυφαίων Πανεπιστημιακών για τη διδακτική προσέγγιση της Μικρασιατικής Καταστροφής και γενικά των  ιστορικών τραυμάτων  στο σύγχρονο σχολείο και ακολούθησε διάλογος  που οδήγησε σε εξόχως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκειά του Συνεδρίου διεξάγονταν σχετικές παράλληλες δράσεις από σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής . Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Από Ξένον Τόπο» βασισμένο στο μυθιστόρημα Ηλία Βενέζη «Αιολική Γη» που παρουσιάστηκε από την ΕΛΜΕ  Ευβοίας .

Το 1ο Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας και ο Όμιλος Ιστορίας  ευχαριστούν θερμά όλους τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου για την τιμή που μας έκαναν να συνεισφέρουμε με τη σειρά μας σε μία τόσο δημιουργική διαδικασία αλλά και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Περιφερειακή Διευθύντρια Στερεάς Ελλάδας κα Ελένη Μπενιάτα για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία  περιβάλλει  κάθε φορά  το έργο  μας . Οι δημιουργικές της πρωτοβουλίες αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης. Και συνεχίζουμε!