Mε ιδιαίτερη τιμή και χαρά ανακοινώνουμε μία πολύ σημαντική κίνηση αναγνώρισης του έργου που επιτελείται στο Σχολείο μας ,αυτή τη φορά από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, η Φιλόλογος του σχολείου μας Γεωργία Πανταζή, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, παρουσίασε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το σκεπτικό και τη διαδικασία ολοκλήρωσης μίας σειράς δράσεων που εκπονήθηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών υπό την καθοδήγησή της κατά το σχολικό έτος 2022-2023, από μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου . Το έντονο ενδιαφέρον των διοργανωτών ,που οδήγησε και στην πρόσκληση , προκάλεσε η ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα που γνώρισαν οι συγκεκριμένες εργασίες κατά την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας, Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι επαναληπτικές ασκήσεις στον Θουκυδίδη Α΄ Λυκείου συγκέντρωσαν 3.000 προβολές!!! καταρρίπτοντας ρεκόρ επισκέψεων σε σχολική ιστοσελίδα.


Πιο συγκεκριμένα, η συντονίστρια της δράσης παρουσίασε μία σειρά φηφιοποιημένων ασκήσεων στα Αρχαία Ελληνικά με τη μορφή διαδραστικών παιχνιδιών που προκαλούν τον αναγνώστη να μετρήσει τις γνώσεις του με έναν ανάλαφρο και διασκεδαστικό τρόπο!!! Ως βασικός στόχος των δράσεων αυτών τέθηκε η προώθησή της Αρχαίας Ελληνικής στην καθημερινότητα των μαθητών, η εξοικείωσή τους με αυτήν μέσω φηφιακών ασκήσεων-εφαρμογών,( δηλαδή σε περιβάλλον γνώριμο για κάθε νέο ) και τελικά, η ανάδειξη του
διαχρονικού χαρακτήρα της Γλώσσας μας και η ενίσχυση των Ανθρωπιστικών Σπουδών στο σύγχρονο σχολείο.


Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
1)Φηφιοποίηση Επαναληπτικών Φύλλων Εργασίας στο έργο Ιστορίαι του Θουκυδίδη- Α΄Λυκείου
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=2429
2)Ψηφιακές λεξιλογικές ασκήσεις στα Ελληνικά του Ξενοφώντα- Α΄Λυκείου
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=2432
3)Ψηφιακές λεξιλογικές ασκήσεις Θουκυδίδη-Ξενοφώντα Α΄Λυκείου
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=2747
4)Γενική επαναληπτική θεώρηση στο έργο Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος – Β΄Λυκείου
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=3984
5)Ψηφιοποιημένες λεξιλογικές ασκήσεις στην Αντιγόνη του Σοφοκλή- Β΄Λυκείου
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=4594

Να τονίσουμε ότι η επεξεργασία των ασκήσεων έγινε μέσω της πλατφόρμας e me κατόπιν επιλογής και επεξεργασίας από τα ίδια τα παιδιά και εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους τόσο ως προς την ποιότητα του περιεχομένου όσο και της ψηφιοποίησης..

Τέλος, παρουσιάστηκε και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα, η βραβευμένη εργασία που εκπόνησε η Ομάδα, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Ίδρυμα Μαριάννας Β, Βαρδινογιάννη μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία με στόχο την ανάδειξη του Ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των έργων της Κλασσικής Αρχαιότητας .
https://1lyk-chalk.eyv.sch.gr/?p=4835
https://mvvfoundation.gr/el/ltase-sxoleia/#1688020834459-553b7051-5a8d

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια στην Ομάδα των μαθητών του Τμήματος Α5(2021-2022) ,Β5(2022-2023) , Γ5(2023-2024) για το ζήλο και την εργατικότητα που
επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος. Η άψογη συνεργασία μαζί τους, οδήγησε σε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!